HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. január 2., péntek

Újévi vörösboros lencseleves csülökkel, füstölt kolbásszal, tejfölösen

Újévi vörösboros lencseleves csülökkel, füstölt kolbásszal, tejfölösen

Újévkor kötelező lencsét enni, hacsak nem akarunk szegények lenni egész évben.

Hozzávalók :
  • 1 bögre lencse
  • 1 db vörös hagyma
  • 2  gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szelet zeller
  • 2 db babér levél
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejföl
  • olíva olaj
  • zöldségleves kocka
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • citrom
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 db füstölt csülök (1,2 kg)
  • 10 dkg füstölt parasztkolbász
Elkészítés: 

A lencsét és a csülköt előző este beáztatom.

Másnap reggel a csülköt felteszem főni.

Dél felé egy  lábasban olajon megpirítom az apróra vágott hagymákat,  hozzáadom a az ujjnyira  vágott répát, kockázott zellert, a lencsét, felöntöm vízzel. Beleteszem a babérlevelet, a leveskockát, fűszerezem (a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a csülök, a kolbász és a leveskocka is sós!), s addig főzöm, míg meg nem puhul a lencse. Ekkor csavarok bele citromot, s öntök bele vörösbort, szórok rá lisztet, összekeverem, felforralom.

Közben a csülök is megfőtt. Kicsontozom, feldarabolom, s a főzővízével a lencséhez öntöm. Belerakom a felkarikázott kolbászt is. Még egyszer felforralom.

Tálaláskor  merek a tányérba levest, s teszek rá három kanál tejfölt.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése