HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. szeptember 17., péntek

Libatepertő (tepertyű)


Libatepertő házilag sütve

Hozzávalók:

  • 1 kg bőrös libaháj
  • víz
  • fokhagyma
  • tej

Elkészítés:

A gondosan megtisztított hájat felkockázom, s beleteszem egy magasfalú edénybe, öntök rá egy kevés vizet, s lassú tűzön, időnkénti keverés mellett, elkezdem a zsírt kiolvasztani. Egy idő után a felesleges zsírt lemerem róla, s tovább sütöm, de most már gyakrabban ránézek, s megkavarom, nehogy odakapjon. Öntök rá egy kevés tejet is, s szórok rá sót. Amikor már majdnem aranysárgára barnult, dobok rá néhány szelet fokhagymát. újabb keverés, majd egy szitán átöntöm a megmaradt tepertőt (sajnos nem lesz sok) és a zsírt. A zsírt kiteszem hűlni, a tepertőt pedig egy tálba öntöm. (Van aki préseli, papírra teszi, szerintem ennyi zsír kell a tepertőbe, különben túl száraz lesz.)
A zsír kiváló zsíros kenyérhez hagymával, valamint sütéshez.
A tepertőt zsírral megkent fehér kenyérrel, lilla, vagy új hagymával (esetleg mindkettővel), paprikával, paradicsommal fogyasztjuk. (Kovászos, vagy ecetes uborka is passzol hozzá.) Kiváló csemege, akár előételnek, akár vacsorának. Jó kis vörösbor még élvezetesebbé teszi.






















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése