HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2017. január 2., hétfő

Vörösboros szarvaspörkölt zsemlegombóccal, áfonyás sárgabarack kompóttal

Vörösboros szarvaspörkölt zsemlegombóccal, áfonyás sárgabarack kompóttal


Ünnepi étel, az ünnepekre készült.

Hozzávalók :

A pörkölthöz:

  • 50 dkg szarvas hús vegyesen
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 1 db hegyes csípős paprika
  • 1 db chili paprika
  • 1 db paradicsom
  • kakukkfű
  • majoránna
  • rozmaring
  • babérlevél
  • olíva olaj
  • mustár
  • cukor
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • boróka bogyó
  • 1 dl vörösbor

  • A zsemlegombóchoz:

  • 2 db zsemle
  • 25 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • petrezselyem zöld

  • A tálaláshoz:

  • sárgabarack befőtt
  • áfonyalekvár


  • Elkészítés:

    A húst alaposan megmosom, megszabadítom a hártyáktól, csíkokra vágom.

    A hagymákat darabolom, a répát, gyökeret,  paprikát karikákra vágom, a paradicsomot nyolcadolom.

    Egy nagy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát, rárakom a húst, majd kicsit később a répát, zöldséget,  és a fűszereket. Rövid dinsztelés után feleresztem vízzel, s így főzöm, időnként megkavarom, ha szükséges, öntök még hozzá vizet.

    Közben elkészítem a gombócokat. A zsemléket szeletelem, kockára vágom, sütőben megpirítom, a hagymához adom, szórok rá lisztet, összekeverem. Ráütöm a tojást, sózom, borsozom, beleteszem a felaprított petrezselymet, s jól összekeverem, szükség szerinti mennyiségű víz hozzáadásával egy jól formálható, de nem túl lágy masszát készítek. Vizes kézzel gombócokat formázok, majd egy nagyobb edényben forrásban lévő vízben megfőzöm.

    Amikor a szarvashús már majdnem puha, hozzáadom a paradicsomot, öntök bele bort, s készre főzöm.

    Tálaláskor a tányérra teszek gombócokat, s kanalazok rá bőségesen szarvaspörköltet. Melléteszek egy sárgabarack befőttet, kanalazok bele áfonyalekvárt.




    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése