HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. április 12., vasárnap

Vörösboros sült csülök hagymás krumpliágyon, vörösboros gombapaprikással

Vörösboros sült csülök hagymás krumpliágyon, vörösboros gombapaprikással


Sertéscsülök már számtalan bejegyzésemben szerepelt. Ez most egy újdonság. Remélem ez is ízleni fog, ha kipróbáljátok.

Hozzávalók:

A csülökhöz:

  • 1 db kisebb sertéscsülök (kb. 50 dkg)
  • 1 db babérlevél
  • 1 db fokhagyma gerezd
  • 3 db fekete bors
  • 6 db burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 szál rozmaring
  • 6 szál kakukkfű
  • őrölt fekete bors
  • 0,5 dl vörösbor 
  • 1 ek disznózsír

A gombapaprikáshoz:

  • 15 dkg csiperkegomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 1 db chili
  • 1 db paradicsom
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős piros paprika
  • 1 dl vörösbor
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tejföl
  • olíva olaj

Elkészítés:

Csülök:

A csülköt alaposan megmosom, majd beleteszem egy fazékba. Öntök rá annyi i, hogy ellepje. Beleteszem a babérlevelet, a fokhagymát  és a borsot. Lassú tűzön kb. másfél órát főzöm.

Közben megfőzöm a krumplit héjában, megpucolom. Felkarikázom, s egy zsírral kikent serpenyőben sorjában lerakom, sózom, borsozom. Rárakom a felkarikázott hagymát.

Amikor megfőtt a csülök, leszedem a csontról, s a hagyma-krumpli ágyra teszem. Teszek rá zsírt, rozmaring és kakukkfű szálakat, letakarom egy alufóliával, s beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s hőlégkeverésen 1 óráig sütöm.

Gombapaprikás:

Amíg a csülök sül, aprítom a hagymákat, felszeletelem a gombát, a hegyes paprikát, felvágom a paradicsomot

Egy serpenyőben olajon megpirítom a hagymát, a paprikát, majd rádobom a gombát és a paradicsomot, fűszerezem. 15 perces dinsztelés után megszórom a liszttel, ráöntöm a bort, rákanalazom a tejfölt. Összekeverem,  felrottyantom.

A csülökről 1 óra elteltével leveszem a fóliát, a csülökre locsolok vörösbort, a sütőt átállítom grillfokozatra, s 200 C fokon 30 percig tovább sütöm a csülköt.


Tálaláskor szedek a tányérra 1 db csülköt, hagymás krumplit és mellé gombapaprikást.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése