HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. március 28., szombat

Nyári időszámítás, óraátállítás

Nyári időszámítás, óraátállítás



Vasárnap éjszaka 2 órakor kell az órákat 3 órára előre állítani. (Én már most megcsináltam, ezért nem fogok éjjel felkelni.:)) Az MVM szerint 40.000 háztartás 1 (írd és mond egy napi) háztartás energia fogyasztását lehet ezzel megtakarítani (ha egyáltalán igaz ez az állítás). Ezt ma már egyre többen kétségbe vonják. Ez igaz volt 10-20 évvel ezelőtt, de ma, amikor a háztartások jelentős részében energiatakarékos készülékek, izzók vannak, már korántsem igaz. Egyre többen alkalmaznak napelemeket, kollektorokat, bár "szeretett kormányunk" - ezt egyedül Európában -  bünteti, ahelyett, hogy támogatná. De neki nem az alternatív, megújuló energiák, hanem az atomenergia fontos. Bár azt hangoztatja, hogy függetleníteni akarja az energia ellátását Oroszországtól, ezzel mégis hosszú évtizedekre Oroszországhoz köti az országot, s eladósít minket, a hitelt, s annak kamatait még az unokáink is fizethetik

Miközben Európában egyre inkább a nap, a szél, a bioenergiát, a  tengerparti országokban a hullámok energiáját kívánják hasznosítani? S akkor még itt van a geotermikus energia. Magyarország a termálvizek országa, Budapest fürdőfőváros. Hol hasznosítják a termálvizek energiáját? (A Gellértben hallottam, hogy a fűtést a termálvízről átállították távfűtésre!!! (Az biztos gazdaságosabb! sicc!.) Egy-két esetről hallani, hogy vidéken a polgármesteri hivatalt, vagy az iskolát fűtik vele.

DE!!! Azt kiszámolta valaki, hogy ez az óraátállítás mekkora kárt okoz az emberi szervezetben? Amíg képes ismét átállni az új időszámításra? Hogy mekkora kár keletkezik a légi, földi, pl. vasúti közlekedésben, amíg a járatok 1 órán keresztül állnak? Hogy mekkora kárt visel el a gazdaság, az éppen úton lévő üzletemberek garmadája? A kényelmetlenségről nem is beszélve?

40.000 háztartás egy kisváros. S emiatt szenved egy 10 milliós ország?

Szerintem ez felháborító. Orbán - Putyin nagy barátja - szeret Oroszországra hivatkozni. Ott már 2011-ben megszüntették az óraátállítást, arra hivatkozással, hogy az megviseli az embereket, felborítja a bioritmusukat, a hormonháztartásukat, alvászavart, stresszt és infarktust okoz, s az óraátállítás eredménye sem bizonyított. Ebben miért nem követi a példáját? Meddig csináljuk még ezt az értelmetlen óra ide-odaállítást?

Ha Orbán ennyire szembemegy az EU-val, s folytatja a nevetséges és értelmetlen szabadságharcát, ebben a kérdésben miért nem mondja, hogy elég? Mert ebben nincs business (biznisz)?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése