HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2014. szeptember 16., kedd

Tejfölös fejtett bableves füstölt pörccel, csipetkével

Tejfölös fejtett bableves füstölt pörccel, csipetkével

Ezuttal nem csülökkel, hanem pörccel készült a bableves.

Hozzávalók :
  • 2 db füstölt pörc
  • 25 dkg fejteni való bab                     
  • 1 db vörös hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • 1 db kisebb zeller gumó
  • 2 db nagyobb krumpli
  • 1 db paradicsom
  • 1 db hegyes csípős paprika
  • 1 db chili paprika
  • zeller levél
  • petrezselyem levél
  • 2 db babérlevél
  • olaj
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős piros paprika
  • őrölt kömény
  • liszt
A csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • 1 csésze liszt
Tálaláshoz:
  • tejföl
Elkészítés:

A pörcöt előző este beáztatom. Másnap felteszem főni. Közben kifejtem a babot, megmosom. A hagymákat apróra vágom. A répát, petrezselyem gyökeret, krumplit és a zeller gumót megpucolom. A répákat hosszában kettévágom, s darabolom, a zeller gumót négybe vágom. A paradicsomot cikkekre, a paprikát karikákra, a krumplit kockákra, a petrezselyem és zeller leveleket nagyobb darabokra vágom.

Amíg a leves fő, lisztből, tojásból pici sóval kemény tésztát készítek. és kiszaggatom a csipetkéket.

Amikor a pörcök majdnem megfőttek, kiveszem a léből és kisebb darabokra vágom. A levet félreteszem .

Egy másik edényben kevés olajon megdinsztelem a hagymát, ráteszem a zöldségeket, s együtt tovább dinsztelem. Felöntöm a pörcök levével, belehelyezem a pörc darabokat, fűszerezem, beleteszem a csipetkéket és készre főzöm a levest. A végén  keverek bele egy kevés lisztet. (Aki akar, készíthet rántást, de be is habarhatja.)

Tálaláskor egy tányérba merem a levest, s rá tejfölt kanalazok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése