HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. július 21., vasárnap

Kolbászos gyuvecs

Kolbászos gyuvecs

A gyuvecs a mi lecsónk balkáni rokona. Nevét állítólag a szerbiai Gyuvecs után kapta, ahol agyagedényeket készítettek, s ezt a lecsófélét abban sütötték. Ma már nem csak Szerbiában, de Boszniában, Bulgáriában is kedvelt étel.  Általában sertéshússzelettel, vagy pörkölttel sütik, de van, hogy halat tesznek bele. Az általam felhasznál zöldségeken kívül van ahol még padlizsánnal, sőt káposztával is gazdagítják.

Hozzávalók :
  • 1/2 szált füstölt kolbász
  • 1 szelet szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db lecsópaprika
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 3 db chilipaprika
  • 5 db paradicsom
  • 4 db nagyobb újkrumpli
  • 1/2 zacskó (5 dkg) konyhakész rizs
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg zöldhüvelyű vágott zöldbab
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 marék petrezselyem levél
  •  néhány szár zeller levél
  • 1 pohár tejföl
  • 1 db tojás
  • só 
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • majoránna
  • étolaj
  • vaj
Elkészítés:

A krumplit megkapirgálom, felszeletelem, s megfőzöm. A rizst már korábban megfőztem.
A répát kockára vágom, felteszem főni, később hozzáadom a borsót és a babot, végül a rizst. Vágok bele petrezselymet, zellerlevelet, összekeverem..

A hagymát karikára, a szalonnát kockára vágom, a fokhagymát aprítom, a kolbászt szeletelem. Egy serpenyőben kevés olajon megsütöm a szalonnát,  a hagymát, rövid időre a kolbászt is ráteszem.

A paprikákat karikára vágom, a paradicsomot szeletelem. A tejföllel elkeverem a tojást, sózom, borsozom.

Egy nagyobb mély nyélnélküli serpenyőbe olajat öntök, ráteszem a krumplit Erre rétegezem a hagymát a szalonnával és kolbásszal, majd a paprikát, sózom, borsozom, következik a paradicsom fele, sózom borsozom. Majd ráterítem a rizses zöldségeket, rávágom a chilipaprikát, sózom, borsozom, szórok rá piros paprikát, majoránnát. Következik a maradék paradicsom, sózom, borsozom. Végül az egészet beborítom a tojásos tejföllel, pöttyentek rá késhegynyi vajat.
Beteszem a sütőbe, 180 C fokon 25 percig sütöm, majd átkapcsolom grillfokozatra, s 200 C fokon 10 perc alatt megpirítom.

Tálaláskor teszek a tányérra a gyuvecsból, kanalazok még rá tejfölt, s teszek rá egy szelet paradicsomot, egy chili paprikát és zellerlevelet.




2 megjegyzés:

  1. Tetszett a recept, csak az a gond, hogy kifelejtetted a lényeget, az étel összeállításakor, a kolbászt. :)))

    VálaszTörlés