HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. szeptember 28., péntek

Tejfölös mangold (mángold) tőtike fehérboros bazsalikomos paradicsomszószban, petrezselymes sós krumplival

Tejfölös mangold (mángold) tőtike fehérboros bazsalikomos paradicsomszószban, petrezselymes sós krumplival


A mángold a kertünkben terem. A feleségem nem szereti, ezért egy kivételével kiirtotta. Én viszont kedvelem, s már sokféleképp készítettem belőle ételt.

Hozzávalók:
Töltelék:
  • 8 db nagy mangold levél (a kertünkből)
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg marha-sertés darálthús
  • 1/2 pohár rizs
  • 1 db nagyobb csiperke gomba
  • 1 db tojás
  • 1 db chili paprika
  • 1 db cseresznyepaprika
  • petrezselyemzöld
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős piros paprika 
  • kakukkfű
  • Vegeta
  • olíva olaj
  • tejföl

Szósz:
  • 1 db  nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db nagy paradicsom
  • 1 doboz (70 gr) sűrített paradicsom
  • petrezselyem
  • bazsalikom
  • őrölt fehér bors
  • őrölt csípős piros paprika
  • 2 dl fehérbor

Köret:
  • 6 db nagy újkrumpli
  • őrölt fekete bors
  • petrezselyem

Elkészítés:

A rizst félig megfőzöm. A mangold leveleket  előfőzöm (hogy könnyen tudjam hajtogatni)

A krumplikat pucolás után kockára vágom, s sós vízben megfőzöm.

A hagymákat, chili és paradicsompaprikákat,  s a gombát  aprítom  Olajon a hagymákat dinsztelem, a darált húst megpörkölöm, hozzáadom a gombát is, fűszerezem. Beleteszem egy keverőtálba, hozzáadom a rizst, az aprított petrezselymet, ráütöm a tojást, jól összekeverem. Megtöltöm a mangold leveleket, a széleket és a végeket felhajtom, fogpiszkálóval rögzítem.

A szószhoz az aprított hagymákat dinsztelem, hozzáadom az apróra darabolt paradicsomokat, chilit, petrezselymet és bazsalikomot, majd beleteszem a sűrített paradicsomot, fűszerezem, belerakom a tőtikéket. Amikor már majdnem kész,  beleöntöm a fehér bort.

Tálaláskor teszek a tányérra tőtikét, szószt és krumplit. A tőtikére kanalazok tejfölt, szórok rá piros paprikát, a krumplira hintek borsot, s vágok rá petrezselyemzöldet.






P.S.: A recept bekerült a Hírkereső.hu és a  Kapu.hu toplistáiba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése