HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. június 23., szombat

Gazpacho/Gaspacho - hideg paradicsomleves (főzés nélkül)

Gazpacho/Gaspacho - hideg paradicsomleves (főzés nélkül)

A kettős cím azért indokolt, mert Spanyolországban Gazpacho néven, mig Portugáliában Gaspacho-ként ismert. Andaluziából (Andalusia, spanyolul Andalucia) származik, de aztán elterjedt egész Spanyolországban, sőt a szomszédos Portugáliában is. Olaszországban is kedvenc, mint Zuppa calda di pomodoro e basilico. (Az olaszoknál a paradicsom és a bazsalikom szinte összenőtt egymással.) A bazsalikom nálam is kedvenc, van a kertben és a konyhában is. A spanyol hódítok Amerikába is magukkal vitték ezt az ételt. A mexikói változatot hamarosan felteszem, ha még tart a kánikula.

Hozzávalók :
  • 4 db paradicsom
  • paradicsomlé
  • olíva olaj
  • citromlé
  • borecet
  • fokhagyma
  • vöröshagyma hajtástul
  • lilahagyma
  • bazsalikom levél 
  • chili paprika
  • chili szósz
  • őrölt fekete bors
  • cukor
  • Worcestershire Sauce
  • szikkadt kenyér
  • hegyes csípős zöldpaprika
  • ecetes uborka
  • fürtös uborka
  • újhagyma
Elkészítés:

A hagymákat, bazsalikom levelet, uborkát, chili paprikát  és  a paradicsomot feldarabolom, az újhagyma zöld részéből félreteszek. A többit beteszem egy keverő edénybe, fűszerezem, locsolok rá  olívaolajat, citromlevet, Worcester szószt, vörösbort, teszek bele egy kis szelet szikkadt kenyeret darabolva. Botmixerrel összekeverem, pűrésítem. Lehet beletenni egy kevés cukrot is. Beteszem a hűtőbe. Egy kevés lilahagymát, sárga california paprikát, csípős hegyes zöld paprikát, uborkát apróra vágok, s tálaláskor a levesre szórom, teszek rá egy bazsalikom levelet.
P.S. Ha nem tudtuk eléggé lehűteni, tehetünk bele jeget.







Egy korábbi bejegyzésben egy másik változatot adtam közzé:

Vodkás gazpacho



    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése