HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. szeptember 10., szombat

Na ne! A gyűjtőblogok egyre inkább használhatatlanok

Na ne! A gyűjtőblogok egyre inkább használhatatlanok

Az hogy a Gasztro.blog.hu már hónapok óta "betegeskedik", ezt tudjuk. "Szegény programozók" éjt nappá téve, szabadnap nélkül próbálják a blogot egy állítólagos admin váltás miatt  öt hónapja rendbe tenni, az is ismert. Bár nem tudom, hogy egy egy új admin miatt miért bolondul meg a rendszer, s hogyan nem lehet ezt maximum néhány nap alatt működőképessé tenni. Mellesleg ez a kérdés szerintem nem a programozók, hanem a rendszergazdák hatásköre. (Persze az is nevetséges, hogy valaki hónapok óta legalább napi legalább 12 órában, szabadnap nélkül dolgozik.)

A lényeg az, hogy ma például a pászka és bor számos bejegyzését élvezhetjük egymás után hetekre visszamenőleg.

Nem vagyok se informatikus, se programozó, csak egy buta közgazdász külkereskedő, aki 3 diplomával, melyeket summa cum laude szereztem meg, számos szakvizsgával, 3 felsőfokú külkereskedelmi szakanyaggal bővített nyelvvizsgával rendelkezik, aki vén fejjel autodidakta módon tanultam meg a programozás alapjait, s számos honlapot, toplistát  készítettem, s ezért értetlenül állok a probléma előtt. Hogyan lehetséges, hogy egy jól képzett profi team, akiknek ez a szakmájuk, a munkájuk,  nem képes végre ezt a problémát megoldani. Szerintem nem is akarják, s nem igaz, hogy dolgoznak rajta. Ennél sokkal komplikáltabb rendszereket rendbe lehet tenni 1-2 nap alatt.

Az is ismert, hogy a Varázsfazék hol működik, hol nem. Van úgy, hogy akár 2 hónapig semmi nem jelenik meg. De ha beindul, akkor is szelektál. Egyesek megjelennek, mások nem.

A newcomer GASZTROBLOGOK.hu általában korrektül lehozza a bejegyzéseket, de van, hogy órákra lefagy, s semmi új bejegyzés nem jelenik meg.

És akkor jött a sokk.  Ma egész nap nem volt elérhető a Gasztro.miner.hu. Ha rákattintottam ez jelent meg:

Az oldal nem található

Sajnos az Ön által keresett oldal nem található.

Tippek a sikeres kereséshez:

  • Ellenőrizze, hogy a webhely megadott címe helyes, és nem tartalmaz helyesírási hibákat.

Ami eddig - legalább is az én tapasztalatom szerint - kifogástalanul működött, az a Gasztrobox.com volt. A bejegyzést, annak közzététele után, már 1-2 percen belül megjelenteti. Köszönet érte.
    Lehet persze, hogy a bejegyzéseim egyre kevesebb látogatót érdekelnek, de, hogy a látogatottságom az utóbbi időben visszaesett, ebben szerepet játszhat a gyűjtőblogok siralmas teljesítménye, hiszen jelentős szerepük volt, van (lenne) a figyelemfelhívásban, hogy az érdeklődőt a blogra irányítsák.

    Nem véletlen, hogy azoknak a blogoknak a látogatottsága, melyeket pl. blog.hu , vagy más média reklámoz, mely oldalakat naponta akár több százezren látogatnak meg, kiugró.

    Mindezt csak azért jegyeztem meg, mert minket senki sem reklámoz. Mi a véletlen megtalálás mellett csak a gyűjtőblogok  által gerjesztett figyelemfelhívásra számíthatunk.

    Lehet persze azt mondani, hogy egy blogot a blogger saját magának írja, hiszen egy blog végül is egy napló. De azért, ha már nem kevés munkát, energiát, időt fektetünk bele a blogírásba, örülünk, ha írásainkat mások is olvassák, s tetszik nekik, s esetleg még fel is tudják használni a receptjeinket. És ha még ízlett is a receptünk alapján elkészített étel, s erről még visszajelzést is kapunk, az egy külön öröm.

    De ehhez az kell, hogy írásunk minél több olvasóhoz, látogatóhoz eljusson. Ez viszont reklám, hírverés nélkül elég nehéz. Ebben tudnának a gyűjtőblogok - ha  képesek az önként vállalt feladatukat teljesíteni - segíteni.


    2 megjegyzés:

    1. Engem abszolút nem zavar, hogy a gasztro.blog.hu akadozva frissít. Más gyűjtőoldalt nem is nagyon szoktam nézni. A látogatottságom azonban abszolút nem csökkent, ami azt jelenti, hogy eddig sem a gyűjtőoldalakról jött az olvasóim zöme.
      Igaz, nem tudom, kinek mi a sok vagy kevés, de én elégedett vagyok a napi 200-250 látogatómmal, és nem is teszek semmit ennek növelése érdekében azonkívül, hogy amikor tudok, új receptet teszek fel. :)

      VálaszTörlés
    2. Olvasva a bejegyzés, néhány megjegyzés:
      A Varázsfazék egy non-profit dolog, nem várható el, hogy folyamatosan frissítsünk. Ellenben más gyűjtőoldalakkal, itt minden recept moderálásra kerül (kivéve, ha épp a blogmotor vicceskedik), pl. nem teszük ki a blogger szülinapi vagy nyaralási bejegyzését. Néha Mi is szabin vagyunk, pihenünk, mást csinálunk, ilyenkor nincs új poszt.
      Szelektálás pedig teljesen életszerű, nem akarunk 3-nál több változatot egy receptből vagy ha nem igényes egy fotó, pl. elmosódott, akkor nem publikáljuk, ezért maradhattak ki receptek. Több, mint 8000 recept áll még sorba, nincs ennyi időnk, várunk önkéntes moderátort :). Szóval így működünk, köszi a megértést, remélem közelebb kerültél a megoldáshoz.
      Üdv,
      Varázsfazék

      VálaszTörlés