HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. március 4., péntek

Kölner Karneval/Kölni Karnevál

Kölner Karneval/Kölni Karnevál

Kölle Alaaf  (Éljen Köln!)

Interview mit Christoph Kuckelkorn

Hiába, no! Beindult a karnevál szezon, végtére is farsang van.. A világ egyik legőrültebb hagyományőrző eseménye,  Európa, de legalábbis Németország legrégebbi és talán legérdekesebb karneválja kezdődött el szerdán: a Kölner Karneval.

Maga a karnevál egyidős a várossal. Már a római birodalom idejében is kulturális központ volt: Kolonie Colonia Claudia Ara Agrippinensium, s a tartománynak joga volt ugyanolyan ünnepségeket tartani mint Rómának. A kelta germán kultúrkörnyezetben a rosszindulatú tél-démonokat lármával és tűzzel űzték el. (Ez a szokás máig fennmaradt, amikor a Karnevál keddjén a kocsmák előtt felállított szalmabábukat égetik el.) A középkorban is rendre megtartották ezeket a mulatságokat, amit az egyház is támogatott, sőt ő maga is ünnepelt ( Fastnacht), mégis hivatalosan csak 1823-ban kezdték el megtartani a Karnevált a “Festordnenden Comités” megalakításával.

Idén március 3-án indult el az őrület, és kerek egy hétig - hamvazó szerdáig - fog tartani éjjel-nappal, amin több mint egy millió ember vesz részt
A nyitást a herceg , a paraszt és a szűz (akit egy férfi alakít) kezdeményezi, amikor a herceg átveszi a város kulcsait a polgármestertől.
A karnevál folyamán minden nap más program lesz, lásd VIKIPÉDIA
Németül tudók bővebb információt találnak a VIKIPEDIA-n.

4 szuper télbúcsúztató karnevál

Talán a legérdekesebb a záró esemény lesz, amikor több tízezer ember fog felvonulni jelmezekben, maskarákban a Rosenmontagszug alkalmával, amikor is mintegy 130 zenekar fog zenélni, több mint száz kocsi, traktorok, kocsik és lovak  menetelnek,  körülölelve a jelmezes, maskarás résztvevőkkel.

4 szuper télbúcsúztató karnevál


További képek a Rosenmontagzug kocsijairól Wagen des Rosenmontagzuges

Ha már gasztroblogról van szó, hadd említsem meg, hogy ezen a napon az a szokás, hogy több száz tonna  bonbont, csokoládészeleteket. és egyéb édességet dobálnak a tömeg közé. Az emberek ezt ki is követelik, azt kiabálva, hogy Kamelle!(karamell, cukorka)
Datei:Kamelle-1.jpg
Kamelle: édességek osztogatása (fotó: Wikipédia)
Az utcákon rengeteg bódéban virslit, sört és egyéb ételeket, italokat kínálnak, nem beszélve a számos étteremről és kocsmáról, ahol még éjszaka is folyik a dínomdánom, rengeteg alkohol fogyasztása közben.
Kedden elégetik a szalmabábut (Nubbelverbrennung).
A záró napon, hamvazószerdán (Aschermittwoch) a legtöbb karneváli társaság a hagyományokhoz híven még egyszer találkozik, hogy mielőtt megkezdődik a nagyböjt, a szokásos halból készült menüt elfogyasszák.

Néhány videó a YouTube-ról:

Bürgergarde Blau-Gold Köln - Karneval am Rhein 2011


blau und weiß mal zwei (Blaue Funken Köln 2011)


Karneval Köln Rosenmontag 2008


Karneval - Echte Fründe stohn zusamme



Mint ahogy korábbi bejegyzésemben írtam, a lányom Köln közelében van egy német kisvárosban , ahol az új cégénél tanul be. Ahogy eddig elmondta, a cég dolgozói közösen mennek erre az őrületre. Remélem készít néhány felvételt, s akkor azt is felteszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése