HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. január 18., kedd

Sólet kolbásszal és tojással

Sólet kolbásszal és tojással


Nagyapám Dob utcai cukrászdája mellett volt egy kóser (zsidó) kifőzde. Nos, ők bizonyára nem így készítették a sóletet, főként  szalonnát, s kolbászt biztos nem tettek bele. Az autentikus zsidó sólet - több receptet átnézve - füstölt marha és libahússal készül, s főtt tojással, és tesznek bele árpagyöngyöt is. A szombati tűzgyújtási tilalom miatt péntek éjjel főzik meg. De én így készítettem. Azért libazsír és tojás került bele.

Hozzávalók:


  • 20 dkg tarkabab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • füstölt szalonna
  • libazsír
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • babérlevél
  • liszt
  • füstölt kolbász
  • húsleves kocka
  • chili paprika
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A babot előző nap beáztatom. Egy lábasban libazsíron megpirítom a kockára vágott szalonnát, majd az ugyancsak kockára vágott hagymát megdinsztelem, ráteszem az apróra vágott fokhagymát, sózom, borsozom, szórok rá paprikát és lisztet, beleteszem a babot, a babérlevelet, s a húsleveskockát, felengedem vízzel. Mielőtt a bab megfőtt, beleteszem a karikákra vágott kolbászt.
Közben megfőzöm a tojást keményre.

Tálaláskor a sóletre teszem a hosszában kettévágott tojást, s egy chili paprikát.

1 megjegyzés: