HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. október 14., csütörtök

Vigyázz, kész, főzz!

Vigyázz, kész, főzz!
A cikk a nana magazinban jelent meg Rostás Eni tollából:


Ma már elég egy kattintás, és távoli országok nagymamáinak féltve őrzött receptjei közül válogathatunk.
Valljuk be őszintén, Nigella előtt kevés háziasszonynak jutott eszébe ollóval szeletelni a



baconszalonnát. Jamie előtt nem is hallottunk rózsaszín himalájai sóról, most meg elkeseredetten vadásszuk a szupermarketekben. Ha nem lett volna Vacsoracsata, talán sohasem fedezzük fel magunknak a lila burgonyát. A tévés főzősók, és a gasztroblogok forradalma óta rohamos ütemben nő az önjelölt gourmandok száma. A főzés pont olyan, mint a pornó. Aki nem képes rá, az bámulja. Vagy olvas róla. Ma már végig sem kell nézni, ahogy Stahl Judit fél óra alatt összerittyent egy ötfogásos ebédet, elég egy kattintás, és távoli országok nagymamáinak féltve őrzött receptjei közül válogathatunk. Íme, 5 külföldi gasztroblog.


Szakácskönyv túladagolás - A hagyományos

Ha több mint 101 szakácskönyved van, akkor hagyd abba a vásárlást, és kezdj el főzni! Ez Heidi Swanson életfilozófiája. A gasztrobloggereknél kötelező sztárallűr a könyvírás. Heidi sem elégedett meg az online népszerűséggel, saját szakácskönyvben terjesztette tovább az igét. Blogja praktikus és átlátható, összetevők és ételtípusok alapján is rákereshetsz a receptekre. A kedvenceit sem titkolja, és ha megszomjaztál, abban is tud segíteni. De vigyázz! Ételfotóinak már a puszta nézegetésétől is felszöknek azok a bizonyos pluszkilók.

Fald fel Ázsiát! – Az egzotikus

Távol-keleti ízfüggőknek és önjelölt Ázsiakutatók kötelező olvasmány az Eating Asia. Nem szimpla gasztroblog, az ételeken kívül a Távol-kelet kultúrájával is megismertet, és hasznos tanácsokat ad arról, mit és hol ne egyél. Ha az ázsiai ebéd eddig kimerült a zacskós rizsben és a dobozos édes-savanyúban, távoli tájak kultúrával pedig csak a kínai piacon találkoztál, akkor kattints! India, Laosz, Malajzia, Indonézia, Kína, Tajvan és Thaiföld varázslatos ízei akár a te konyhádban is. Az alapanyagok hiánya nem lehet kifogás, irány egy ázsiai élelmiszerbolt!



Julie és Julia - A celeb

Julia Child a tévés főzőműsorok ősanyja, a képernyőszakácsok prototípusa. Julie Powell meg egy szerencsétlen írónő, aki rátalált az említett hölgy szakácskönyvére, és megvilágosodott. A 21. századi internetceleb mintapéldánya, aki más sikerén vált ismertté. Persze 365 nap alatt elkészíteni 524 ételt nem kis teljesítmény, a konyhásnénik is értékelnék. Julie fogta magát, végigfőzte-sütötte az összes receptet. Ez nem lett volna elég a világsikerhez, úgyhogy gyorsan indított egy blogot, és innen már csak egy apró lépés volt a könyv. Meg az óriási gyömbéres sütemény. Julie másik blogjában elmeséli mi történt vele a Julia kaland óta.


Vissza a természethez! - A vega

Ha az állat szerinted a kertbe való, és nem a tányérra, a Vegan Yum Yumot neked találták ki. Az ételfotók láttán még a megrögzött húsevőknek gyomra is szimfóniában kordul. Az oldal ötletgazdája se nem séf, se nem profi fotós, csak egy átlagos 25 éves amerikai háziasszony. Úgy tűnik Julie Powell lavinát indított el. Lolo is otthagyta az állását, és most épp az amerikai álmot próbálja megvalósítani. Kitaláljátok hogyan? Szakácskönyvet ír. Sok siker hozzá!


Reggeli Stephanienál - A sütis

Édesszájúak csak saját felelősségre kattintsanak a fenti linkre! Ha már megtörtént, nincs mit tenni! Beindulnak a pavlovi reflexek, éjszaka álmatlanul forgolódsz majd cukormázas muffinokról és tarkabarka tortacsodákról álmodozva. Ki mondta, hogy a sütikhez nem passzol a tudomány? A blogger, Stephanie nyelvészetet hallgat az egyetemen, és a kedvenc étele a desszert. Szabadidejét a cukorka mennyországban tölti, és téged is bűnös élvezetekre csábít. Beadod a derekad?

Ha a válasz igen, akkor épp itt az ideje, hogy leporold az ezer éve őrizgetett szakácskönyveket, könyvjelzőzd kedvenc gasztroblogjaid, vagy kipróbáld az esküvődre kapott mozsarat. Ha nem sikerül elsőre a créme brulée, ne csüggedj! Nigella is rántottával kezdte.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése