HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. október 28., csütörtök

A tökéletes krumplipüré – recept


A tökéletes krumplipüré – recept

Az alábbi cikk a HVG-ben jelent meg, onnan vettem át változtatás nélkül.
Szerző: Haulitus Anikó


Testkontroll ide vagy oda, a burgonya a legnépszerűbb köretünk. Kész csoda, hogy a sült krumplinak nincs még külön rajongói oldala a Facebookon. Mi most a finom, krémes burgonyapürének lobbizunk, amelyet különböző fűszerekkel, kiegészítőkkel fenségessé és megunhatatlanná varázsolhatunk.

Látszólag a burgonyapüré elkészítése az egyik legegyszerűbb dolog a világon, mégis van pár fortély, amit érdemes megfogadni, ha igazán finom köretet akarunk készíteni. Alapkérdés,hogy milyen burgonyát válasszunk? Tulajdonképpen bármelyik fajtából készülhet püré, ha azonban a tökélyre törekszünk érdemes könnyen fövő fajtát választanunk. Ilyen az Ella vagy a Gülbaba burgonya. Nagyobb bevásárlóközpontokban, vagy a piacokon nem feltétlen írják ki a fajtát. Ha előrecsomagolt termékkel találkozunk, akkor a zacskón B betűvel jelzett burgonyát válasszuk. Ha semmi tájékoztatót nem találunk, viszont fehéres-sárgás héjút igen, akkor nem nyúltunk mellé. A vöröses héjú és a C jelzésű lassabban, nehezebben fő meg – ezt csak végszükség esetén válasszuk, ha nem bírjuk legyűrni vad vágyainkat a mindenáron való krumplipüré evést illetően.

Zöld fűszerekkel. Megunhatatlan

Fotó: Aréna 2000

Először is nézzük az alap burgonyapüré receptjét! Hámozzuk meg a krumplit - 4 személyre 80 dkg -, és tegyük enyhén sós vízbe. 20-25 perc alatt fő olyan puhára, hogy villával könnyedén össze lehessen törni. Ha megfőtt, akkor öntsük le róla a vizet, és krumplinyomóval, vagy villával törjük olyan apróra, amilyenre csak lehet. Fokozatosan keverjünk hozzá kb.1,5 dl meleg tejet,nagyjából ennyit vesz fel a krumplink,de figyeljünk,ne legyen tocsogós.Fontos, hogy a tej meleg legyen, mert a forró krumpli a hideg tejtől hirtelen megdermed, és nem lesz igazán krémes. A másik fontos hozzávaló pedig a vaj – 4 dkg - ,és semmiképpen sem a margarin. A vajjal készült burgonyapüré íze sokkal finomabb, krémesebb. Amúgy a legtöbb margarin nem is alkalmas meleg ételek készítésére. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá egy kis sót és egy csipet szerecsendiót – ez kihangsúlyozza az ízeket. Habverővel vagy gépi mixerrel keverjük egészen habosra, krémesre, lágyra. Tálaláskor a tányéron diszíthetjük egy-egy petrezselyemlevéllel.

TIPPEK
Hogyan tehetjük izgalmasabbá hagyományos, megszokott pürénket?

- Leggyakrabban tejföllel és tojással dúsítják a pürét, de a tejszín használatával még selymesebb köretet készíthetünk.
- Fokhagyma-imádóknak nem is kell mást tenni, mint ízlés szerint pár gerezd préselt fokhagymát belekeverni a pürébe.
- Nemcsak a fokhagyma, de a hagyma is kiváló kiegészítő lehet. Halmozzunk pirított hagymakarikát burgonyapüré tetejére.
- Ugyancsak tartalmas lesz a köretünk, ha az apróra vágott hagymát libazsíron pirítjuk meg,és hozzákeverjük a már kész püréhez. A hagyma ízét nagyszerűen kiemeli egy kis mustár is.
- Ha bacont / kolbászt, füstölt sonkát / apró kockára vágva megpirítunk, és a ropogós kockákat egy kevés reszelt parmezán sajttal együtt adjuk a krumplipüréhez, tulajdonképpen már egytálételként tálalhatjuk. Csak saláta kell mellé.
- Ha a szokásosnál több vajat adunk a püréhez, kicsit hagyjuk hűlni, és nyomózsákba téve kis halmocskákat adagolunk a tányérokra, már illusztris vendégeket is elkápráztathatunk az amúgy egyszerű krumplinkkal.
- Az apróra vágott snidlinggel /metélőhagyma/ vagy friss bazsalikommal kikevert juhtúró egészen pikánssá teheti a megszokott köretet.

Sárgarépás változat. Ízben is más

Fotó: Aréna 2000

A következő ötletek nemcsak új ízt, de új színt is kölcsönöznek majd!
- Ha kevés céklalevet keverünk a burgonyapüréhez, máris rózsaszín köretet tálalhatunk.
- A beletört főtt répa nemcsak narancsszínűre változtatja a köretet, de kicsit édeskés ízt is kölcsönöz neki, amit egy kis, frissen őrölt borssal ellensúlyozhatunk.
- Napsárga lesz a köret, ha sütőtököt mixelünk hozzá – ez a kombináció sült hagymakarikával egészen isteni. S igazán szezonja van!
- Zöld ruhát kap a köret, ha spenótot mixelünk hozzá, amihez adhatunk egy kis bazsalikomot is.
- Aki szereti a pesztót, ki ne hagyja a krumplipüré ,,megújításánál” sem.
- Az olajban eltett medvehagymával is színezhetjük-bolondíthatjuk a pürét.
- Ha vajon párolt zöldborsóval egészítjük ki a köretünket, metéljünk még bele egy kis maréknyi, friss mentalevelet is.

Ha vendégeket várunk, vagy ünnepi fogásra készülünk, akkor érdemes egy kis időt szánni a következő receptre!

A burgonyapürét osszuk 3 részre. Az egyik részhez keverjünk sárgarépát és kurkumát, a másikhoz spenótot egy pici frissen őrölt fekete borssal és kevés bazsalikommal, a harmadik adagot hagyjuk meg natúr. Vegyünk elő a felfújtas tálakat – de készülhet nagyobb muffin formában is – és kenjük ki vajjal. A formákat töltsük meg rétegesen a háromféle színű és ízű burgonyapürével, 1/3-1/3 arányban. A sütőformákat tegyük egy tepsibe, aminek aljába egy ujjnyi vizet öntöttünk. Közepesen meleg sütőben 15-20 percig süssük. Ezután hagyjuk a formákban 10 percig hűlni a püré rakottast, majd fordítsuk ki a tányérokra. Nagyon mutatós, színes, ízekben gazdag köretet kapunk.

A megmaradt burgonyapüré, sem veszhet kárba. Az egyik lehetőség, hogy összekeverjük egy tojással és annyi liszttel, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk. Formázzunk vizes kézzel kroketteket és akár sütőben – sütőpapírra téve –, vagy forró olajban süssük ki. Magában, mártogatóssal is kiváló, de egy újfajta köretnek sem utolsó. A burgonyapüré új ruháiból megunhatatlan konyhai gardróbot rendezhetünk be!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése