HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. szeptember 23., csütörtök

Csülkös Székely-káposzta sült kolbásszal és kakastaréjjal

Csülkös Székely-káposzta sült kolbásszal és kakastaréjjal

Hozzávalók:

  • 30 dkg sertéslapocka
  • 1 kis csülök fele
  • füstölt szalonna
  • füstölt kolbász
  • libazsír
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 2 db hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • chili
  • 1 db paradicsom
  • libazsír

  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • őrölt kömény
  • babérlevél
  • majoranna
  • kapor
  • vörösbor
  • tejföl

Elkészítés:

Egy serpenyőben libazsírban megsütöm a darabokra vágott füstölt szalonnát, hagymát és fokhagymát. Hozzáadom a paprikát, chilit, s a feldarabolt húst és csülköt, majd a paradicsomot. Sózom, borsozom, s megszórom bőségesen őrölt piros paprikával, félig megpárolom.

Egy másik edénybe teszem a húst, hozzáadom a savanyú káposztát, melyet előzőleg kinyomkodtam, teszek bele babérlevelet, megszórom majorannával és kapor levéllel, s tovább főzöm. Amikor majdnem kész öntök bele vörösbort (aki a fehérbort jobban szereti önthet bele rizlinget). Amikor kész, öntök bele egy doboz tejfölt, elkeverem, s felforralom. Van aki tesz bele lisztet is, én nem.
Egy külön serpenyőben megsütöm a bevagdosott füstölt szalonnát és a szeletelt füstölt kolbászt.
Tálaláskor ezt rakom a Székely-káposztára, valamint tejfölt.


Megjegyzés:

A Székely-káposztát a legtöbb receptben tévesen székelykáposztának nevezik. Holott sem Erdélyhez, sem a székelyekhez semmi köze nincs az ételnek. Sőt a tradicionális székely konyhában ezt az ételt nem is ismerik.
Az étel névadója, s kitalálója Petőfi Sándor barátja, Székely József levéltáros volt.
Én egy kicsit módosítottam az eredeti recepten, remélem, hogy Székely József nem orrol meg ezért rám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése