HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. július 21., szerda

A tökéletes sörsajt

A tökéletes sörsajt

Sokaknak e fogalom hallatán egyből a cseh „pivní syr” jut az eszébe. Ez azonban, mint alább látni fogjuk, némileg félrevezető. A cseheknél és a szlovákoknál többféle „pivní syr” is forgalomba kerül. Ez azonban csak egy félkész termék – leginkább a mi Pálpusztaink karakterére hasonlító Romadur vagy más rouge (rúzs) típusú, de mindenképpen könnyen vágható-kenhető sajt.

Ezt szolgálják fel Prága és más cseh városok tisztességes kocsmáiban, vagy készítik el otthon. A legtöbbször kis vajjal, mustárral, apróra vágott hagymával, esetleg csípős paprikával és kevés sörhabbal keverik krémes állagúra, hogy aztán jellemzően rozskenyérre kenve ideális sörkorcsolyaként szolgáljon. Figyelem, az ugyancsak kedvelt pácolt Hermelin – Nakládaný hermelín – kiváló sörkorcsolya, de nem sörsajt.

Van azonban a sörsajtoknak egy másik fajtája is. Ennek is a sör és a sajt a két alapvető alkotóeleme, de szemben a „pivní syr” elkészítési módjával, itt a sört és a sajtot összefőzik, és ha már krémes állagú, akkor kenik kenyérre, amit esetleg még meg is grilleznek.

Recept

Prágai sörsajt

Hozzávalók: 10 dkg ,,pivní sýr”,azaz kenhető, rúzs típusú sajt, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sprotni, fél deci világos sör, só, őrölt bors, mustár .

A hozzávalókat szépen összedolgozzuk, hogy egyenletes állagú legyen. Ezután barna vagy rozskenyérre kenve fogyasztható.

Sörsajtos szendvics

Hozzávalók: 10 dkg lágy túró, 10 dkg ,,pivní sýr” (pld. Romadur), 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, fél deci világos sör, só, őrölt bors, köménymag, chili.

A túrót, a sajtot és a vajat simára keverjük a sörrel. Megsózzuk, megfűszerezzük és hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. Ezt addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Rozskenyérre, vagy fokhagymás pirítósra kenve ideális sörkorcsolya.

Angol sörsajt

Hozzávalók: fél liter sör, 30 dkg cheddar típusú sajt, 1-1 teáskanál mustár és worchester szósz, kevés őrölt fekete bors, egy-két csepp tabasco szósz.

A fél liter sört addig főzünk, amíg a fele elpárolog. Hozzáadjuk a mustárt és a worchester szószt, majd a lereszelt vagy apróra vágott cheddar típusú sajtot, és lassú tűzön tovább főzzük állandó keverés mellett addig, amíg egynemű, sima, sűrű keveréket kapunk. A végén fűszerezzük még az így kapott sörsajtot frissen őrölt fekete borssal és tabascóval. A pirítóst megkenjük vajjal és egy réteg sörsajttal, majd grillsütőbe tesszük, amíg a sajt egy kissé megpirul.

Megjegyzés: A cikket a hvg,hu lapból vettem át változtatás nélkül.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése